Forcadell i Jordan demanen humilitat al govern municipal i destaquen els incompliments en l’execució del PINCAT i el Pla Estratègic.
La roda de premsa es va fer en el solar on s’ha de construir el nou Palau de Justícia, al carrer de la Mercè. “Un carrer que porta als jutjats i a la biblioteca. Un carrer que està a mig camí entre dos dels principals actius turístics de la ciutat: la catedral i els Reials Col·legis, i que està fet un desastre”.
Entre brutícia, material de construcció amuntegat i runa, el portaveu d’ICV va destacar el gran número d’incompliments en un PAM que el govern va tardar 7 mesos en fer públic. Els 63 incompliments de 130 actuacions previstes demostren, en opinió del regidor, ”que el govern no està complint ni les seves pròpies expectatives”.
Quant a les actuacions no realitzades, Forcadell va destacar, entre altres, que no s’hagin iniciat els treballs per a l’elaboració del Pla Estratègic, o el retard en l’execució del PINCAT: “aquest va ser un dels cavalls de batalla de CiU, i ara resulta que ells també s’endarrereixen greument en la seva execució”.
Aquest cap de setmana s'ha celebrat el primer Consell Nacional d'Iniciativa a Barcelona desprès de la 9 Assemblea d'ICV. El tortosí David Jarque, coordinador territorial d'Iniciativa a les Terres de l'Ebre, ha estat escollit membre de la Mesa del Consell Nacional.
Des de les Terres de l'Ebre ens sentim orgullosos de poder comptar amb presència a un altre lloc de responsabilitat dins dels òrgans de direcció del partit, i així, fer sentir la nostra veu a nivell nacional.
Cal recordar que tenir més presència als òrgans de direcció d'ICV era una de les nostres demandes en el procés de l'Assemblea d'Iniciativa, i ara, amb aquest nomenament el seguim incrementant.
D'aquesta manera, el càrrec que assumeix David Jarque s'afegeix als anteriorment nomenats de Pilar Andreu i Jaume Forcadell com a membres de l'Executiva Nacional, i als vuit membres del Consell Nacional, on anteriorment n'hi havien quatre.
Finalment, només ens queda desitjar-li sort amb aquesta nova responsabilitat de conduir el funcionament del Consell Nacional d'ICV.
El proper diumenge se celebra la primera trobada dels Amics dels Josepets. Aprofitant aquest fet, ahir dimecres vam tornar a posar sobre la taula la possibilitat que l’Ajuntament adquireixi el Col·legi de Sant Josep per tal de convertir-lo en un important complex amb equipaments municipals.
L’edifici, d’estil noucentista, està catalogat en el Pla d’Ordenació Urbana Municipal, i és obra de l’arquitecte Joan Abril i Guanyabens. Però més enllà del seu valor patrimonial, que el té, el més interessant de l’adquisició del Sant Josep és el seu potencial a l’hora d’acollir equipaments i solucionar el dèficit que arrossega Tortosa quant a aules i oficines per als serveis municipals i les entitats de la ciutat. D’altra banda, pensem que l’aprofitament del col·legi i el seu entorn són l’impuls definitiu que necessita el barri del Rastre per completar la seva rehabilitació.
Us recordo algunes de les propostes que fèiem en relació als usos que podem donar al complex del Sant Josep: a l’actual residència, fer-hi un alberg juvenil. Les instal·lacions esportives es podrien aprofitar per al barri i per al conjunt de la ciutat, que bona falta ens fan. Proposàvem també la creació d’un centre cívic i que fos la seu d’un ambiciós projecte de museu a la nostra ciutat.
El que no podem compartir de cap manera és el projecte d’enderrocar part del col·legi per fer-hi pisos: si volem fer pisos, al nucli antic en tenim centenars per rehabilitar. Els espais per a equipaments, en canvi, són escassos a la nostra ciutat. No ens sembla una bona idea sacrificar equipaments per a fer-hi pisos. Això, precisament, és el que el govern municipal pretén fer amb l’edifici més emblemàtic del Balneari d’en Porcar, que anirà a terra per tal de fer-hi habitatges. Curiosament, només el nostre grup municipal s’hi va oposar. Totes aquestes propostes que impliquen l’enderrocament d’edificis catalogats i, per tant, als que se’ls reconeix valor patrimonial, me fa pensar que potser estem començant a repetir les errades del passat. L’abandonament del nostre patrimoni durant molts anys explica, en bona part, l’estat lamentable en què es troba. Ara, quan jo pensava que la classe política tortosina havia interioritzat que el nostre patrimoni representa una important oportunitat de generar activitat econòmica a la ciutat, em trobo amb aquestes propostes que van en direcció contrària. No ho comparteixo, i continuo pensant que l’aposta pel turisme cultural (i ecològic) és l’opció més factible (que no la única) que té Tortosa per dinamitzar la seva economia.
El desacord amb la regulació de temes com la mendicitat i les greus mancances jurídiques del text fonamenten bona part de les al·legacions.
El portaveu del Grup Municipal d’Iniciativa, Jaume Forcadell, ha resumit les discrepàncies d’Iniciativa amb l’Ordenança del Civisme classificant-les en diferències polítiques i jurídiques. En el primer bloc, Forcadell ha destacat la “desproporció en la regulació d’alguns temes, com el fet que se sancioni amb una multa un menor que exerceix la mendicitat, o el disbarat que la policia local hagi de controlar si algú omple dos garrafes d’aigua a una font. En el primer cas, el que hem de fer és avisar els Serveis Socials. En el segon, proposem que es prohibeixi la connexió de mànegues i altres instruments per a l’extracció massiva d’aigua”.
En l’apartat jurídic, el portaveu d’ICV ha denunciat que l’ordenança estableix, en el seu article 41, la retroactivitat dels seus efectes, un fet que, segons Forcadell, “dinamita el nostre ordenament jurídic i va contra la Constitució”.
Iniciativa també ha presentat al·legacions contra els preceptes que sancionen conductes ja sancionades per altres normes. “Els ajuntaments, tal com diu l’exposició de motius de l’ordenança, només poden regular aquelles qüestions que no estan regulades per normatives sectorials. D’això, el govern municipal, no n’ha fet cas, i ara ens trobem amb conductes regulades tres vegades”. En aquest sentit, Forcadell ha posat com a exemple l’abandonament de xeringues a un espai públic, que està regulat al Codi Penal (art. 630), a la Llei Corcuera (Llei 1/1992, art. 25), i que ara també pretén regular l’ordenança municipal. Segons el regidor, “això demostra que aquestes ordenances només busquen cops d’efecte davant una societat desconcertada pels canvis que hem experimentat en els darrers anys, però en cap cas solucionar els reptes que té la ciutadania actualment”.
Forcadell ha instat el govern municipal a “deixar de perdre el temps fent normes que ja existeixen i fer el que li pertoca: fer complir les normes i regular les coses que realment preocupen a la ciutadania, com la neteja viària”.
Coincidint amb la primera trobada, el proper diumenge,dels AMICS DELS JOSEPETS, Jaume Forcadell i Jordi Jordan han comparegut avui davant els mitjans per demanar el govern municipal que aposti pel patrimoni i no repeteixi les errades del passat
L’adquisició dels Josepets, segons el portaveu d’Iniciativa, és una aposta estratègica no només pel nucli antic, sinó per al conjunt de la ciutat de Tortosa. Forcadell ha destacat el valor patrimonial del complex però, sobretot, ha posat l’accent en les potencialitats de l’edifici i el seu entorn per donar un impuls definitiu a la rehabilitació del barri del Rastre i dotar l’ajuntament dels equipaments que necessita. En aquest sentit, el regidor d’Iniciativa ha recordat la proposta que ICV va incloure en el seu programa electoral, que preveia l’aprofitament de les instal·lacions esportives del complex, la creació d’un alberg juvenil, l’aprofitament de les aules i oficines que conté l’edifici per usos municipals i entitats ciutadanes, i la creació d’un centre cívic i un museu.
En relació als problemes d’aparcament a la zona, Forcadell ha apostat per un acord temporal per a la cessió del pati frontal dels Josepets i la signatura d’un conveni amb el Casal Tortosí. En opinió del portaveu d’ICV, cal acabar amb la situació dels aparcaments al carrer Providència i preveure l’impacte que tindran les obres de l’aparcament soterrat de la plaça Mossèn Sol.
Forcadell ha demanat el govern municipal que no repeteixi les errades del passat en relació al patrimoni tortosí. “No es tracta només d’admirar i respectar el llegat que hem rebut d’altres generacions, es tracta d’una aposta fonamental per tal de dinamitzar la nostra economia en base al turisme cultural”.
Finalment, el regidor d’ICV ha valorat la proposta de Ferran Bel d’enderrocar part del complex per fer-hi pisos: “No compartim que es sacrifiquin equipaments per fer pisos perquè ens manquen equipaments i perquè tenim milers de pisos per rehabilitar al nostre nucli antic. La nostra aposta, al nucli antic de Tortosa, és la rehabilitació d’habitatges”.
ICV, en coalició amb EUiA és un partit d’esquerra verda nacional. És un partit català, d’esquerres, ecologista, feminista, pacifista i europeista.
La nostra opció estratègica és que a Catalunya les esquerres governin a les institucions. Als seus ajuntaments i òbviament al Govern de la Generalitat.
Però la nostra opció no és governar per fer-hi qualsevol cosa, a qualsevol preu. Sinó per desenvolupar-hi polítiques transformadores, per modernitzar socialment i ecològica el nostre país. Per millorar la vida de la gent, especialment d’aquelles persones amb menys recursos i més vulnerables. La vida d’aquells que no poden agafar un telèfon i canviar una llei.
Nosaltres treballem les nostres polítiques i propostes amb la societat, perquè creiem que la participació social, la implicació de la ciutadania fa millorar la gestió pública.
Volem governar i prendre decisions des del rigor tècnic, des de la modernització del país i les polítiques. A vegades sent pioners, com en la política de participació del Govern (premiada per la UNESCO) o al desenvolupar mesures de la nova cultura de l’aigua des de Medi Ambient. En altres ocasions, aprenent del que fan societats o governs més avançats en alguns temes, com en l’experiència d’anar a 80 km/h implantada amb èxit a tants països del nostre entorn europeu.
A ICV només sabem governar des de la defensa dels nostres valors i conviccions.
Ho fem quan el nostre president, avui Conseller, assisteix a una manifestació a favor de la Pau a Palestina. Exercint un dret que tants anys va costar d’assolir en aquest país, com és el dret a manifestar-se. En Joan Saura era a la manifestació per principis i per ètica.
Ho fem quan defensem la reducció de la contaminació, la qualitat de l’aire i la vida de la gent per sobre d’interessos polítics, econòmics o mediàtics.
Anar a 80 km/h produeix menys emissions de partícules contaminants que anar a 120 km/h. De dia i de nit, en una carretera plena o buida.
La velocitat variable té avals tècnics, referents europeus, no som el primer país en instaurar-lo i a més es demostra eficaç per millorar la qualitat de l’aire, la circulació i també per reduir accidents i morts a les carreteres.
La mesura no és un capritx d’un conseller o d’un govern, sinó una mesura eficaç per salvar la vida a la gent.
Aquesta actitud del Grup parlamentari, dels nostres membres al Govern i a les institucions, té coma resposta directa un assetjament polític i mediàtic que avui arriba a quotes que no podíem ni imaginar en el nostre país. Amb titulars que creiem que la maduresa política i democràtica a Catalunya ens evitaria veure, amb comentaris més propis de l’acarnissament personal que de la discrepància política o ideològica. Actituds que hem vist arreu de l’estat espanyol on qualsevol cosa val per derrotar l’enemic però que no creiem possibles a Catalunya.
Malgrat aquest assetjament que pretén que ICV deixi de ser el que és o deixi de defensar les seves conviccions o valors a les institucions quan governa els puc anunciar que no cedirem a aquestes pressions de grups d’interès polítics, econòmics i mediàtics per molts titulars que ens facin.
Nosaltres no canviarem bons titulars a canvi de les nostres conviccions. Seguirem defensant les nostres propostes amb arguments polítics i d’autoritat per molta demagògia i populisme amb el que se’ns ataqui.
Declaració llegida ahir per la Portaveu del Grup Parlamentari ICV-EUiA al parlament de Catalunya, Dolors Camats
Avui divendres, iniciem la nova via de comunicació d'Iniciativa Tortosa amb la ciutadania. De moment, encara estem en proves i falta molt de contingut al format del mateix. Esperem en aquests propers dies poder funcionar de manera normalitzada, i així, poder fer arribar a la ciutadania tortosina tota la informació municipal que es generi amb una visió dels fets des de l'altre costat. Per tant, esperem que aquest nou bloc pugui omplir un espai d'alternativa al govern municipal, mantenint sempre el respecte a d'altres opcions i la responsabilitat en la feina que ens ha caracteritzat des de l'inici d'aquest nou mandat.
En primer lloc volem valorar positivament la mesura que ha posat en marxa el Govern Central, però ho fem amb matisos.
- És una mesura que només serveix per a l’any 2009, i en la nostra opinió potser no calia una mesura tan puntual, sinó que lo que convé als nostres municipis és un finançament suficient dels ens locals. Per tant, tot i que es valora positivament el fet que Tortosa disposi de 6MM€ per inversions, nosaltres hauríem preferit un compromís plurianual que faria possible fe les coses amb una certa planificació, i no amb les urgències amb què s’ha de fer ara.
-D’altra banda, la dificultat en la tramitació d’aquests projectes, probablement, deixarà fora del pla molts petits municipis, que per manca de recursos, no disposen de la maquinària necessària per presentar la documentació en temps i forma.
En segon lloc, volem deixar clar que hem tingut coneixement de manera oficial d’aquestes propostes el mateix dia que la premsa. Quan, ara fa cinc setmanes, vaig demanar en nom del meu grup la celebració d’una junta de portaveus per tal de debatre la qüestió, no ho vaig fer en el sentit de conèixer les propostes una hora abans que la premsa, sinó de participar en el debat sobre quines eren les actuacions més adients. És evident que això, una vegada més no s’ha produït, i que una vegada més el govern municipal ha refusat la possibilitat de que l’oposició participi en l’elaboració de propostes. Respectem la seva iniciativa per fer la proposta, però continuem pensant que el govern, en qüestions excepcionals i d’un impacte tan gran com la que tractem avui, hauria de donar veu, també, als grups de l’oposició. De la mateixa manera que se’ns demana que fem una oposició constructiva, i crec que natros així ho fem, ens sentim amb la legitimitat de demanar al govern municipal que sigui més dialogant i que enriqueixi la seva actuació amb les propostes dels grups de l’oposició. Sense cap mena de dubte, això seria bo per a Tortosa. Seria bo per a Tortosa que, en determinats temes, deixem de banda els partidismes i treballem plegats per assolir objectius comuns.
En tercer lloc, i entrant a valorar ja la proposta presentada pel Govern Municipal, la nostra valoració global és absolutament positiva, amb els matisos que ara exposarem. Les actuacions de més pes, arranjament del carrer Llarg de Sant Vicenç i la urbanització de l’entorn de l’Escorxador Municipal són projectes ja coneguts i valorem positivament la seva inclusió en la pla.
Cal dir que, en general, les actuacions seleccionades per l’equip de govern són projectes ja coneguts per aquest grup municipal i que, ara, amb aquest finançament extraordinari, es podran dur a terme.